€urodivers

Diving is fun!!

Veiligheid en gezondheidVeiligheid is in ons dagelijks leven een veelbesproken thema. Veiligheid bij het duiken heeft vooral betrekking op je gezondheid, de opleiding en de uitrusting.

Veiligheid begint eigenlijk bij jezelf; bij de vraag of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om te duiken. Door het aflopen van een checklist en eventueel een sportkeuring (of anders een doktersverklaring) kun je achterhalen of jij aan alle lichamelijke duikvereisten voldoet. Externe factoren zoals drank, roken en het gebruik van drugs beïnvloeden daarnaast je gezondheid negatief. Voor en na de duik is het gebruik hiervan daarom dus ook niet aan te bevelen. Een goede conditie is ook niet onbelangrijk voor duikers. Door onze duiktrainingen bij te wonen verhoog je niet alleen je duikvaardigheid maar ook de lichamelijke conditie. Deze bepaalt uiteindelijk je luchtverbruik en duiktijd en een goede conditie zorg ervoor dat je vrijer bent in en onder water.

 

Als je aan de lichamelijke duikvereisten voldoet mag je een opleiding volgen waarin het begrip duiken zowel in de theorie als in de praktijk gegeven wordt. Na een half jaar zwembadtraining bezit je de eerste duikvaardigheden. Dan ben je zover dat je onder leiding van een ervaren duiker mee kunt doen aan onze buitenwateractiviteiten.

Veiligheid wordt mede bepaald door ervaring en de omstandigheden van je duik (stroming, zicht onderwater, golven, weer, dieren, locatie enz.)

 

Om onze duiken nog veiliger te maken houden we ons aan vastgelegde duikregels. Deze duikregels volgen we strikt op met behoud van gezond verstand. Een van de regels is dat je duikt met een buddy (mededuiker).

 


Een belangrijk onderwerp wat mede je veiligheid bepaalt is natuurlijk het functioneren van je duikuitrusting. Voor iedere duik controleer je de duikuitrusting. We noemen dit een “buddy-check”.

Een duikuitrusting moet altijd voldoen aan de geldende veiligheidseisen. Onderhoud kun je het beste laten uitvoeren bij een erkende dealer van duikuitrustingen.

 

Ondanks dat we ons best doen om de duiksport zo veilig mogelijk te maken blijft het sportduiken een sport met risico’s. Door ervoor te zorgen dat je lichamelijk in orde bent, goed opgeleidt bent, een goed functionerende uitrusting hebt en je houdt aan de duikregels, kun je de risico’s aanvaardbaar klein houden en veel plezier aan deze sport beleven.